Kişisel Başarının Değişmez 8. Kanunu

Kişisel Başarının Değişmez 8. Kanunu

Kariyer ve kişisel yaşamınızı planlayın

 Değerli dostlar, bu hafta tüm yapacağınız çalışmaları etkileyecek bir kanundan bahsetmek istiyorum. Bu kanunu çok dikkatli okumanızı öneriyorum.

Mesleki kariyerinizi ve kişisel yaşantınızı planlarken kullandığınız stratejiler birbirine oldukça benzemektedir. Aradaki tek fark odağınızı eşitlik yasasından farklı olarak daha çok enerjinizi yoğunlaştırmanız gereken alanları belirleyip onlara yöneltmeniz gerektiğidir. Yani sizin için önemli olan alanlara daha fazla enerji ve zaman ayırmanız anlamındadır. Bu durumda stratejik olarak kişisel yaşantınızı planlamanın, bireysel dünyanıza dönüp enerji tasarrufu yapabilmenize ve daha kaliteli bir yaşam sürmek için neler yapmanız gerektiğini belirlemenize destek olduğunu söyleyebiliriz.

İş yaşamında daha çok parasal konuları temel alarak ilerlersiniz. Bütçenizi ya da mali konuları göz önünde bulundurarak kariyerinizi dengede tutmaya çalışırsınız. Fakat kendi yaşantınıza döndüğünüz zaman daha çok bireysel ihtiyaçlarınızın neler olduğuna odaklanarak kararlar verirsiniz. Burada önemli olan duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarınızı doğru bir biçimde belirleyip bunları en etkili şekilde gerçekleştirdikten sonra enerjinizin diğer bölümünü kariyerinize yönlendirebilmenizdir. Belirsiz hedefler ve tanımlanmamış ihtiyaçlar, farkındalık süreci içerisinde sizi yanlış yerlerde tatmin aramaya yönlendirecek, bu da sizin kişisel gelişiminiz için en önemli iki unsur olan zaman ve enerjinizin boşa gitmesine sebep olacaktır.

İhtiyaçlarınızın farkına varıp, kendinize ve potansiyelinize uygun hedefler belirleyerek stratejik bir plan oluşturup bu hedeflere en kısa ve etkili yoldan ulaşabilirsiniz. Bu sayede, hedeflerinize ulaşma aşamasında enerji ve zaman tasarrufu da yapmış olacaksınız.

Stratejik planlama yaparken öncelikle daha çok zaman ve enerji tasarrufu yapabileceğiniz size kısa süre içerisinde olumlu geri dönüşleri olacak bir hedef belirleyin. Daha sonra bu hedefi gerçekleştirdiğinizde kariyeriniz, kişisel gelişiminiz ve bireysel mutluluğunuz açısından ne gibi kazanımlarınız olacağını düşünün. Bu aşamada ilerlediğiniz yolu referans alarak daha büyük hedefleri gerçekleştirirken ne gibi adımları izlemeniz gerektiğini görmüş olacaksınız.

Planlama sürecinin ilk adımını attıktan sonra hedefe en etkili hangi yoldan gidebileceğinizi planlayın. Planlama sizin yanlış yollara sapıp zaman kaybetmenizi engelleyecektir. ( Mercedes ile arka sokaklar!) İş yaşantınızda mutsuzluk, hayal kırıklığı, baskı, tükenmişlik hissettiğiniz ve stresin en yoğun olduğu zamanlarda mola verip kendinize gerçekten ne istediğinizi sorun. Yaşantınızı ve kariyerinizi gözden geçirin. Hangi durumlara gerektiğinden fazla odaklandığınızı düşünün. Bu alanlar sizi gerçek hedeflerinizden uzaklaştıran ve gereksiz yere tüketen durumlardır. Tüm bu olumsuzlukları ve gerçek isteklerinizi belirledikten sonra stratejik planlama aşamasına geçebilirsiniz ve bu uygulamayı tüm benzer zamanlarda tekrar tekrar uygulayabilirsiniz. Böylece yeni ve taze bir başlangıç yapmış olur ve tükenmişlik sendromuyla yüz yüze gelmekten kurtulmuş olursunuz.

Stratejik planlama aşamasında;

  1. Kendinize en iyi yaptığınız şeyleri sorun. Hangisinde en iyisiniz?

  2. Sektörünüzde diğer profesyonellerden daha farklı ve iyi yaptığınız şeyleri belirleyin. Hangisinde daha iyisiniz ve hangisinde fark yaratabilirsiniz?

Tüm bunları belirlediğiniz aşamada yeni odak noktanızı ve rotanızı da saptamış olacaksınız. Başarı, güçlü yönlendirinizin farkına varıp bunları kariyer hedeflerinizi gerçekleştirme aşamasında kullanmaya başladığınız anda ortaya çıkacak ve bu güçlü yönlerin daha da pekişmesi ve kuvvetlenmesiyle kalıcı hale gelecektir.

Bu stratejiyi hem kariyeriniz hem de kişisel gelişiminiz için uygulayabilirsiniz. Önemli olan, her iki durumda da hedeflerinizi istek ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak belirlemek, güçlü yanlarınızın farkına varmak ve bunları hedefe giden yolda en etkili biçimde kullanabilme becerilerinizi geliştirebilmenizdir. En sonunda da bir plan oluşturup bunu her gün düzenli olarak uygulayarak stratejik planlamayı gerçekleştirmiş olacaksınız. Böylelikle her iki yaşantınızı da dengede tutmuş ve üzerinizdeki gereksiz baskıyı ortandan kaldırmış olacaksınız.

Hatırlamalısınız ki, düşünce kaliteniz ve düşünme becerileriniz sizin yaşam standardınızı da etkileyecektir. Kendinizi sorgularken sorduğunuz kilit sorular sonucunda bulduğunuz yanıtlar ortaya daha anlamlı cevaplar çıkmasına yardımcı olacaktır. Bu cevaplar sizin hedefleriniz için daha sağlam altyapı oluşturmanızı ve doğru bir rota çizmenizi sağlayacaktır. Etkili düşünme becerilerinizi ve düşünce sisteminizin kalitesini arttırdığınız anda yaşam kalitenizde buna paralel olarak artış gösterecektir.

Değerli dostlar, değerlerinizi, hedeflerinizi belirleyip bireysel farkındalığınızı arttırdığınız zaman kendinizde daha hızlı bir değişim gözlemleyecek ve başarıya giden yolda daha sağlam adımlarla ilerleyeceksiniz.

Bir KOÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezler kullanmaktadır. Bu web sitesinde gezinerek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.